Tur til St.Petersburg 2012

Siste nytt

Det er nå endret i planene slik at vi tar fly til St.Petersburg via Tallin i stedet for å kjøre buss fra Finland.

OV134  28MAR OSLO – TALLINN                           0915-1145

OV623  28MAR TALLINN – ST.PETERSBURG             1300-1510

OV524  04APR   ST.PETERSBURG – TALLINN            1540-1545

OV137  04APR   TALLINN – OSLO                          1835-1915

Mer info kommer senere

Info om turen

Vi reiser på tur til St. Petersburg 28/3 - 4/4 2012.

Avreise onsdag 28/3,  kl.2100 fra Gardermoen til Helsinki.

Vi kjører buss fra Helsinki til St. Petersburg natten til torsdag 29/3.

Spillerne skal bo på sportshotellet i ishallen (http://vratari.net/igtc2010/igtc2010n.html)

-          3 måltider om dagen

-          4 treningsøkter i rinken

-          4 treningskamper mot lokale lag på ”bortebane”

Foreldre som skal være med bor på sentralt beliggende hotell både i forhold til sentrum og sportsanlegget spillerne bor på.

Dette er visstnok et fire stjerners hotell som motstanderne til SKA St. Petersburg bruker når de spiller kamper i byen.

Det blir besøk på russisk sirkus. Dette kan ikke sammenlignes med våre norske reisende sirkus…….

Det ser ut til at SKA St. Petersburg går til sluttspill i KHL.

Dette vil vi ikke gå glipp av. Match torsdag 29/3. Mulig vi får hilse på spillerne etter kampen.

Vi reiser med Sergei Pusjkov som reiseleder.

Alle må fylle inn sine egne søknader om visum og skaffe et passbilde. 

Deltagerliste

Spillere:

Petter

Ellefsen

Mikael

Ringkvist

Christoffer

Berget

Thomas

Lystad

Andreas

Schumacher

Svein

Nummestad Hansen

Nils

Fuglesang

Fabian Alexander

Johannessen

Marcus

Young

Joachim

Svensson

Sander

Nygård

Jørgen

Lærum

Sondre

Søderberg

Amund

Helland

Max

Krogdahl

Ledere:

Jonas

Björck

Knut

Ellefsen

Claus

Svensson

Bjørnar

Søderberg

Sergei

Pusjkov

Foreldre:

Tone

Berget

Mona

Andersen

Erling

Schumacher

Bente

Schumacher

Helene

Hoffman

Ann-Mari

Ellefsen

Anine

Ellefsen

Ellen

Lystad

Åse

Nummestad Hansen

Jan

Nummestad

Andrew

Young

Nina

Johannessen

Knut

Johannessen

Anniken

Lærum

Mette

Skogmo

Johnny

Halvorsen

Fakta om St.Petersburg

Fakta om St.Petersburg - Russlands nest største by.
Innbyggertall      
Rundt 4,8 millioner offisiellt fastboende. Antagelig flere hundretusen illegale innvandrere og gjestearbeidere i tillegg.
Offisielt språk
Russisk.
Styreform
Republikk
Religion
Russisk-ortodoks kristendom (ca 72%)
Tidsforskjell
St.Petersburg ligger to timer foran Norge.
Valuta
Russiske rubler. Pr august 2008 tilsvarer 10 kroner cirka 45 rubler, eller 100 rubler tilsvarer ca 20 norske kroner. Minibanker finnes overalt i de større byene og de fleste store butikker, hoteller og restauranter tar kredittkort. Vær obs på at selv om prisene ofte oppgis i dollar, er rubler den eneste gangbare valutaen.
Tips på restauranter
10% er vanlig hvis du er fornøyd med servicen. Noen restauranter plusser dette automatisk på regningen, så sjekk det før du tipser dobbelt.
Ambassade
Norges ambassade ligger i Moskva og kan nås på tlf +7 495 933 14 10.
I St.Petersburg ligger et generalkonsulat på Nevskiy Prospekt 25, med tlf: +7 812 326 2650
Turistkontor
Turistkontorene på Ul. Sadovaya 14/52 og på Slottsplassen, til venstre for Vinterpalasset, er engelskspråklige og åpent alle hverdager fra 1000 til 1900, til 1800 på lørdager. Også i ankomsthallen på Pulkovo-flyplassen.
Telefon
+7 (til Russland)
Nødnummer
Brann 01. Politi 02. Ambulanse/Ulykker 03.
Elektrisitet
220 volt, samme to-pin kontaktsystem som i Norge.
Høytids- og helligdager
7.januar (russisk-ortodoks jul, 23.februar, 8.mars, 1.mai, 9.mai, 12.juni (Nasjonaldagen) og 14.november.
Visum
Visumplikt for norske borgere. Må ordnes i forveien fra Russlands ambassade. Det kreves også invitasjon fra turistbyrå, hotell, forretningspartner e.l., og bekreftet hotell for hele oppholdet.
Vaksiner
Ingen vaksiner er påkrevd.
Vann
Bør ikke drikkes fra springen.
Nærmeste store byer
Helsinki, Tallinn, Novgorod.
Sikkerhet
St.Petersburg har fått et noe ufortjent rykte som en farlig by med mye gatekriminalitet. Som i enhver storby, er det enkelte områder du ikke rusler rundt i på egenhånd, men holder du deg til opplyste hovedgater, skal det mye til for at det hender noe. I folkemengdene rundt turistattraksjonene og på t-banen finnes det selvsagt lommetyver og veskenappere som overalt ellers.
Ishockey i St.Petersburg
Den andre store idretten i St.Petersburg og Russland, er ishockey. Russiske ishockeyspillere er i verdensklassen, og svært mange av dem spiller i den nord-amerikanske toppserien NHL. St.Petersburgs lag heter SKA, og spiller sine hjemmekamper på Ispalasset, eller Yubileyny, som ligger like ved Petrovsky Stadion. Ishockeysesongen varer fra september til mai. 
Klima i St.Petersburg
I likhet med resten av nord-Europa, har St.Petersburg fire klart definerte årstider. St.Petersburg kan besøkes når som helst på året, men de fleste turister kommer hit på sommerhalvåret, når klimaet er på sitt mest behagelige. Somrene er ikke ulik de norske med tanke på temperaturer og nedbør, mens vintrene kan være betydelig kaldere. St.Petersburg ligger på nesten nøyaktig samme breddegrad som Oslo og Bergen. Du vil sikkert få bruk for en paraply, da det i snitt faller nedbør annenhver dag i St.Petersburg, året rundt.

Bli kjent med St.Petersburg

Bli kjent med St.Petersburg
St. Petersburgs historie startet offisielt i 1703, da den russiske tsaren Peter den Store innså at Moskva lå altfor langt unna resten av Europa til å kunne ha innflytelse og få nye impulser. Han bestemte derfor å anlegge en ny hovedstad fra grunnen av ved Finskebukta, hvor elven Neva renner ut.
Tsar Peter var veldig glad i havet og seiling, og hadde reist mye i Europa. Her ble han spesielt fascinert av Amsterdam, som ble en inspirasjon for utviklingen av St.Petersburg med sine kanaler og broer. Byen ble ikke oppkalt etter tsar Peter den Store, men etter perleportens vokter St.Peter, og St.Petersburg fikk egentlig det nederlandske navnet Sankt Pietersburkh.
Byen blomstret under keiserinne Katarina den Store, som hersket fra 1762 til 1796. Hun la grunnlaget for den enorme kunstsamlingen Hermitage, som den dag i dag er St.Petersburgs fremste turistattraksjon. I 1914 skiftet St.Petersburg navn til det mer russiske Petrograd, før byen mistet hovedstadstatusen til Moskva i etterkant av den russiske revolusjonen i 1917. Etter Lenins død i 1924 fikk byen nok et nytt navn; Leningrad.
Få byer hadde det vanskeligere under 2.verdenskrig enn Leningrad. Nazistene beleiret byen i nesten to og et halvt år, og tilgangen på mat ble dermed avstengt. Bomberegnet var konstant, og over en million av Leningrads innbyggere sultet ihjel i løpet av disse årene, tidvis så mange som 30000 daglig. Disse ble slengt i enorme massegraver nord for byen, som du nå kan se ved Piskaryovskoe-kirkegården. I juni 1941 hadde Leningrad 3,2 millioner innbyggere. I  januar 1944 var det cirka 550000 innbyggere igjen i byen.
I 1991 ble det vedtatt å endre byens navn tilbake til St.Petersburg, og samtidig gikk Sovjetunionen i oppløsning. I 2000 ble St.Petersburgs bysbarn Vladimir Putin Russlands andre president etter at Boris Jeltsin gikk av.
Selv om St.Petersburg ikke lenger er Russlands største by eller hovedstad, er den likevel Russlands kulturelle hovedstad. De fleste av de russiske komponistene, forfatterne og kunstnerne du har hørt om, kommer fra, eller arbeidet i, St.Petersburg. Et utvalg av disse er Prokofiev, Rachmaninov, Shostakovich, Mendeleev, Brodsky, Stravinski og Dostojevski. Ballettdanserne Mikhail Baryshnikov og Rudolf Nurejev startet sine karrierer ved Mariinsky-teateret i St.Petersburg, og nobelprisvinneren Igor Pavlov jobbet ved byens universitet.
St.Petersburg er verdens nordligste millionby, og har pr 2008 ca 4,8 millioner innbyggere. Byen er anlagt på mer enn førti øyer, som er forbundet med hundrevis av broer. St.Petersburg vil overraske de fleste førstegangsbesøkende med sitt vestlige utseende og sine mange kanaler. St.Petersburg er en flat by, med få bakker og åser. Byen har heller ingen skyskrapere, den høyeste bygningen er stadig den nesten 300 år gamle Peter-og-Paul-katedralen.
Elven Neva 
Statuen Bronserytteren forestiller Peter den Store
St. Petersburg er delt i to av elven Neva, og de fleste attraksjonene ligger på elvens sørside. Byens selvsagte hjerte er den store Slottsplassen, eller Dvortsovaya Ploshchad, foran den gamle tsarboligen Vinterpalasset. Her vil du legge merke til den 48 meter høye Alexander-søylen fra 1834, til minne om tsar Alexander I's seier over Napoleons invasjonsstyrker i 1812. Vinterpalasset er ikke bare de russiske tsarenes gamle vinterresidens, det er også en del av det enorme museumskomplekset Hermitage, som strekker seg videre østover. 
Vest for Vinterpalasset ligger en annen imponerende bygning, Admiralty, som var den russiske marinens hovedkvarter i århundrer. Nå huser den en marineskole, og er omgitt av en stor park med mange fontener og statuer, deriblant den berømte Bronserytteren. Denne statuen forestiller byens grunnlegger Peter den Store til hest.
Nevskij Prospekt 
Rett sør for Slottsplassen starter det som er St.Petersburgs hovedgate,  den over tre kilometer lange Nevskij Prospekt. Dette er en sterkt trafikert gate, men den byr også på noen av byens fremste severdigheter, som Kazan-katedralen, Nasjonalbiblioteket, Katarina-kirken, Anitsjkov-palasset og Katarina den Store-monumentet. Nevskij Prospekt var planlagt av Peter den Store til å være starten på veien til Moskva. I den østre enden av Nevskij ligger togstasjonen Moskovsky Vokzal, og parken og klosteret som i likhet med gaten er oppkalt etter byens skytshelgen Alexander Nevskij.
Innenfor trekanten Nevskij Prospekt, Fontanka-kanalen og Neva-elven ligger flere av St.Peterburgs fremste severdigheter. Først og fremst Kras Na Krovi-kirken, kanskje det lettest gjenkjennelige byggverket i hele byen. Kirken ble reist til minne om tsar Alexander II som ble drept i et bombeattentat på akkurat dette stedet ved Griboedova-kanalen i 1881. Med sine gyldne og fargerike løkkupler minner Kras Na Krovi-kirken om den enda mer berømte St.Basilskatedralen på Den Røde Plass i Moskva.
Øst for denne kirken ligger den store og velstelte Mikhailovsky-parken. Her finner du Michailovsky-palasset som i dag huser det Russiske Museum, og like ved det såkalte Ingeniørslottet, eller St.Michails slott, hvor en annen tsar, Pavel I, ble myrdet i 1801. Og rett nord for denne parken ligger byens eldste park, Letny Sad, eller Sommerhagen. Her bygde Peter den Store sitt hjem, et enkelt toetasjes hus med bare 14 rom, som du knapt ville registrert i det hele tatt hvis du ikke kjente historien bak. Også dette er nå et museum.
Petrograd
Peter-og-Paul-katedralen hvor de fleste russiske tsarene ligger begravet
Fra Sommerhagen har du kort vei til broen Troitski Most, som tar deg over til bydelen Petrograd, nord for elven Neva. Her vil du først komme til Alexandrovsky-parken, hvor du finner St.Petersburgs gamle dyrehage, som ble anlagt så tidlig som i 1865. I Petrograd ligger også Botanisk hage, og byens eldste bygning, Peter den Stores gamle tømmerhytte fra 1703. Her bodde han mens de første festningsverkene til St.Petersburg ble bygget.
Denne byggingen skjedde på den lille øya Zayachy, som ligger i Neva-elven vis-a-vis Vinterpalasset. Her ligger fortsatt Peter-og-Paul-Festningen, som du kan nå via to gangbroer fra Petrograd. Inne på festningen ligger Peter-og-Paul-katedralen som med sine gyldne spir er byens høyeste bygning med 122 meter. Her ligger de fleste av Russlands tsarer begravet.
Frem til 1917 var festningen hovedsakelig et fengsel hvor mange kjente russere har sittet, deriblant Dostojevski, Trotski og Gorki. Dette var også stedet hvor Peter den Store torturerte sin egen sønn Alexei til døde på grunn av mistanke om konspirasjon. 
Idag er festningen populært utfluktssted med mange musèer, og nedenfor murene på sørsiden ligger en badestrand med nydelig utsikt mot St.Petersburgs historiske sentrum.
Vasilevsky
I  Neva ligger også den atskillig større og trekantede øya Vasilevsky, som er forbundet med både Admiralteysky i sentrum og Petrograd med broer. Her ligger svært mange av St.Petersburgs muséer. Vi nevner i fleng Marinemuseet, Geologisk Museum, Litterært Museum, Zoologisk Museum, Mendeleev-museet, Kunstakademimuseet, Menshikovpalasset og den gamle sovjetiske ubåten Narodovolets, som var i bruk fra 1931 til 1956. Vi må dessuten nevne det tidvis groteske Antropologisk og Etnografiske Museum, også kjent som Kunstkamera, grunnlagt av Peter den Store i 1714. Her oppbevares vanskapte fostere, sammenvokste tvillinger og andre ubehagelige eksemplarer av feilslått anatomi. Du kan også se hodene til Katarina I's elsker og hans søster, oppbevart i sprit. Musèet anbefales ikke for barn.
Mariinsky-distriktet 
Mariinsky-distriktet, som har navnet etter det berømte Mariinsky-teateret, befinner seg sørvest for sentrum. Foruten teateret, hvor ballettstjerner som Nurejev og Baryshnikov startet sine karrierer, kan du besøke Yusopov-palasset. Det ligger ved Griboedova-kanalen og er mest kjent for å være stedet hvor den legendariske munken Rasputin ble invitert på middag, for så å bli forgiftet, skutt, knivstukket og druknet i kanalen. Russisk gjestfrihet har hevet seg betraktelig siden denne kvelden i 1916.
St.Petersburg har fått et noe ufortjent rykte som en farlig by med mye gatekriminalitet. Men som i enhver storby, er det enkelte områder du ikke rusler rundt i på egenhånd. Hvis du holder deg unna folketomme og mørke bakgater, skal det mye til for at det hender noe. I folkemengdene rundt turistattraksjonene og på t-banen finnes det selvsagt lommetyver og veskenappere som overalt ellers. Den mye omtalte russiske mafiaen har heller ingen interesse av å skape problemer for deg som turist, med mindre du prøver å overta kontrollen over prostitusjonen og gamblingen i byen. 
De verste kjeltringene du antagelig vil støte på, er Russlands beryktede taxisjåfører, som tilsynelatende krever så mye de kan. Sett deg ikke inn i en taxi uten å ha avklart og akseptert prisen på forhånd, ellers kan du risikere å bli avkrevd for hundrevis av dollar av en hissig sjåfør. De færreste taxiene har eller bruker taksameter, og absolutt ingen av sjåførene har vekslepenger, så sørg for å avtale et beløp som du har tilgjengelig. Det vil som oftest være rimeligere og tryggere å be hotellet eller restauranten ringe etter en taxi for deg enn å stoppe en selv på gaten. 
Det russiske folkelynnet kan være noe vanskelig å få taket på. Du kan lett få inntrykk av at russere er uhøflige, mutte, lite hjelpsomme og totalt uten serviceinnstilling. Ikke forvent deg å få et smil og øyekontakt når du kommer inn i en russisk butikk eller hotell. Høflighetsfraser som 'Hei', 'Takk', 'Værsågod' eller 'Ha Det' er også sjelden kost. Dette gjelder også flere av de russiske kontorene i Oslo hvor vi har opplevd å bli totalignorert av samtlige ansatte i flere minutter selv om vi var eneste kunde i lokalet. Likevel må det sies at servicenivået i Russland har hevet seg mange hakk siden vårt første besøk for ti år siden, spesielt innenfor servicenæringen.
All skilting og info er med kyriliske bokstaver
Og hvis du først klarer å komme i prat med en russer, vil du ofte bli overveldet av interesserte spørsmål og gjestfrihet. Og ikke glem at det steinansiktet du ser på gata på formiddagen sannsynligvis er lattermildt og åpent på puben samme kveld.
Vær forberedt på at utenom de bedre turisthotellene er det få russere som snakker engelsk, så det å spørre noen om hjelp kan være problematisk. Hverken viljen til å forstå eller til å hjelpe er påtrengende til stede. Det meste av informasjon står i tillegg på russisk, med kyriliske bokstaver. Dette inkluderer gateskilt og skiltene på metrostasjonene. Et gatekart og en ordbok med det kyriliske alfabet vil være til stor nytte hvis du har tenkt å utforske byen på egen hånd. Husk alltid en kopi av navnesiden og visumet i passet ditt, da du kan bli kontrollert av politiet. Du er dessuten pliktig til alltid å ha med deg gyldig legitimasjon.
Du bør sørge for å ha en fulldekkende reiseforsikring ved reise til Russland, da Folketrygden ikke dekker helsetjenester ved turistopphold i Russland. Standarden på helsevesenet i Russland er heller ikke hva du mest sannsynlig er vant til. Unngå å drikke vann fra springen. 
NB! Hvis du akter å være ute på byen til langt på natt, sørg for at du er på samme side av Neva som hotellet ditt. Rundt klokken 0200 heves broene slik at båter kan komme seg opp og ned elven, og da kan du bli strandet på feil side uten muligheter til å komme deg hjem på flere timer!

Turist i St.Petersburg

Turist i St.Petersburg
Selv om St.Petersburg er en enormt stor by med flere innbyggere enn Norge, er sentrumsområdene kompakte nok til at en gangfør person lett kan oppleve de fleste severdighetene og attraksjonene til fots. Trafikken på de større gatene, inkludert hovedgaten Nevskij Prospekt, kan være infernalsk. Det kan være langt mellom fotgjengerovergangene, og se deg godt for selv om du krysser gaten på grønn mann. 
Ønsker du guidet transport med informasjon om severdighetene, kan du vurdere å kjøpe en 24-timersbillett på en sightseeingbuss. Disse røde dobbeltdekkerbussene har ni faste stopp ved de største attraksjonene hvor du kan hoppe av, være så lenge du vil, og hoppe på neste buss igjen. St.Petersburg er by med mange kanaler og elver, så en sightseeingtur med kanalbåt kan kanskje være et alternativ? Mange selskaper opererer kanalbåter, for eksempel Anglotourismo som har båter som går fra Anichkoy-broen på Nevskij Prospekt. Priser fra ca hundre kroner for en times tur.
Dag 1 i St.Petersburg
Endeløse køer foran Vinterpalassets inngang
For enhver førstegangsbesøkende er det nærmest obligatorisk å besøke det enorme museumskomplekset og kunstsamlingen Hermitage, som ble startet av Katarina den Store i 1764, noe som gjør det til en av verdens eldste kunstmuséer. Hvis du ikke bor i sentrum av St.Petersburg, kan du ta metroen til stasjonen Nevskij Prospekt, og gå vestover. Sving til høyre opp i Bolshaya Morskaya ulitsa. Du kommer da rett ut på den storslåtte Slottsplassen, eller Dvortsovaya ploshchad, med den 48 meter høye Alexandersøylen foran Vinterpalasset. Spesielt i høysesongen om sommeren er det tusener av besøkende til Hermitage daglig, og køen foran inngangen kan være flere hundre meter lang og tilsynelatende stillestående. Ventetider på to timer er ikke uvanlig. Dette kan du derimot unngå ved å bestille og betale billettene på forhånd på hjemmesiden til Hermitage og dermed gå rett til inngangen med kupongen du skriver ut.
Du må være klar over at Hermitage har en av verdens største kunstsamlinger, med hundretusener av objekter utstilt i hundrevis av rom i seks bygninger. Om du så løp alt du orket gjennom salene, ville du ikke fått med deg alt på en dag. Vi vil anbefale deg å velge ut hvilke avdelinger du vil studere på forhånd. Hvis du kun går rundt på måfå, kan du nærmest risikere å gå deg bort i salene med russisk middelalderkunst, mens du kanskje heller ville sett den egyptiske, romerske eller venetianske avdelingen.
Du kan leie en audioguide ved inngangen for cirka 50 kroner ekstra, og med den få informasjon på engelsk (eller tysk, fransk eller italiensk) om noen av avdelingene. Inne på musèet er det flere gavebutikker og suvenirboder, men de fleste av produktene er betydelig dyrere her enn andre steder i St.Petersburg. Hvis du har tenkt å være i Hermitage til stengetid, finnes det en liten cafè på første etasje hvor du kan få mat og forfriskninger.
Men kanskje du føler at du har fått nok inntrykk etter noen timer og heller vil ha lunch et annet sted? Rusler du nedover Nevskij Prospekt, vil du ha mange alternativer, fra store og saftige baguetter hos Subway eller hamburgere hos McDonalds, til mer eksklusive restauranter hvor du faktisk kan få god pris på en lunchbuffét. Eller du kan svinge inn i sidegaten Konyushennaya ulitsa, en rolig gågate med flere trivelige fortausrestauranter. 
Spas Na Krovi-kirkens løkkupler
Tilbake på Nevskij Prospekt kan du ikke unngå å legge merke til den storslagne Kazan-katedralen, som med sine mange pillarer ser mer ut som om den hører hjemme i Firenze eller Roma. Katedralen er inspirert av Peterskirken i Roma, og sto ferdig i 1811 med en 80 meter høy domhvelving. Det koster ikke noe å ta en titt innom, men fotografering er forbudt.
Den lange Griboedova-kanalen passerer ved katedralen, og følger du denne nordover, vil du raskt få øye på den mest slående bygningen i hele St.Petersburg; den mektige Spas Na Krovi-kirken med sine mange gyldne og fargerike løkkupler. Kirken er egentlig et minnesmerke over Tsar Alexander II, som i 1881 ble drept i et bombeattentat på dette stedet. Kirken kalles i mange guider for Church of the Saviour on the Spilt Blood, og kan ligne veldig på den mer berømte St.Basils-katedralen på Den Røde Plass i Moskva, med sine fargerike løkkupler.
Utrolig nok ble denne utrolig vakre kirken brukt som potetlager under Sovjetepoken, og gjenåpnet som museum for publikum så sent som i 1997. Inngangsbilletten er forholdsvis dyr, rundt 60 kroner, men det er verdt prisen, ikke minst pga de over 7000 kvadratmeterne med mosaikkdekorerte vegger. Her står også en byste av Tsar Alexander på det eksakte stedet hvor han ble rammet av bomben, selv om han døde av skadene i Vinterpalasset senere på dagen.
Fortsetter du østover fra kirken, kommer du inn i den store og velstelte Mikhailovsky-parken. Den sentrale bygningen her huser Det Russiske Museum, som hovedsakelig fokuserer på russisk kunst opp gjennom århundrene. Du vil så komme til det såkalte Ingeniørslottet, også kalt Mikhailovskyslottet, hvor en annen tsar, Pavel I, ble myrdet i sitt eget soverom i 1801. Det var lenge en militær ingenørskole hvor bl.a. Dostojevski har vært elev, men er nå Russlands Nasjonale Portrettgalleri og en del av det Russiske Museum.
Peter den Stores Sommerpalass
Kryss broen over elven Moyka, rett nord for Ingeniørpalasset, og mens du gjør det, så ta en titt rundt deg og spør deg selv om dette virkelig var slik du hadde forventet deg at sentrale St.Petersburg skulle se ut. Snorrette kanaler med  sightseeingbåter og velholdte parker omgir deg nå på alle kanter. Gå inn i St.Petersburgs eldste park, Letny Sad eller Sommerhagen, som ble anlagt av Peter den Store på tidlig 1700-tall. I nordenden av parken ligger Sommerpalasset, som var Peters bolig. Hvis du forventer deg noe a la Vinterpalasset, kunne du nesten ikke tatt mer feil, for dette er en enkel toetasjes bygning med "kun" 14 rom, som knapt ville vekket oppsikt om den hadde stått i Oslo engang. "Sommerhuset" ville vært et mer passende navn, og det er nesten utrolig å tenke på at herskeren over verdens største land valgte å bo her.
Middag og uteliv
Er man i Russland, må man jo spise russisk mat minst en kveld, og restaurant Chekhov er et ypperlig sted for å oppleve dette fra sin beste side. Stedet er oppkalt etter den russiske forfatteren Anton Chekhov og forsøkt holdt i hans ånd, med levende pianomusikk, håndlagde bordduker, levende lys, sangfugler i bur på veggen og kvinnelige servitører i lange kjoler. Nesten som å gå tilbake til tidlig 1900-tall, med eget spesialbrygget øl og delikate russiske retter til høyst akseptable priser. Adressen er ulitsa Petropavlovskaya 4, ikke langt fra metrostasjonen Petrogradskaya. Bordreservasjon på telefon +7 (812) 234-45-11 er en god ide.
Hvis du akter å teste ut St.Petersburgs natteliv, så sørg for at du er på samme side av Neva som hotellet ditt før klokken blir 0130. For i den tiden heves broene over elven slik at båtene kan komme seg opp eller ned. Strander du på feil side da, kan det ta timesvis før du kommer deg hjem!
Dag 2 i St.Petersburg
Også i dag starter vi på Slottsplassen foran Vinterpalasset, men denne gangen går vi vestover. Du kan jo stoppe innom turistinformasjonskontoret her og ta med deg det du måtte ønske av brosjyrer, før du fortsetter forbi Admiraltey-bygningen, som i århundrer var hovedkvarter for den russiske marinen. Parken rundt vrimler av fontener og statuer, deriblant den berømte Bronserytteren. Denne statuen forestiller byens grunnlegger Peter den Store til hest, som tramper på forræderiets slange. Dette er et av St.Petersburgs mest fotograferte monumenter, hvor du nesten garantert vil se et eller flere brudepar oppstilt for fotografering. 
Sving så østover og gå langs Neva-elven på nordsiden av Vinterpalasset og Hermitage. Du vil blant annet passere kunstmuseet Marmorpalasset, i en bygning fra 1780-tallet med en kontroversiell statue av tsar Alexander III utenfor hovedinngangen, før du kommer til Troitski-broen. Statuen ved broen forestiller den russiske generalen og nasjonalhelten Alexander Suvorov. Ta en avstikker ned i Marsovo Polye eller Mars-engen, den store parken like sør for broen, hvor det brenner en evig flamme til minne om ofrene for revolusjonen. Mange av disse ligger også begravet i dette idylliske området, hvor du kan se kuplene på Spas Na Krovi-kirken rett sør og Ingeniørpalasset like til venstre for denne.
Peter-og-Paul-festningen sett fra Troitski-broen
Kryss så Neva på venstre side av Troitski-broen, hvor du har en forbløffende utsikt mot St.Petersburg på sitt vakreste, og hvor du vil ønske at du hadde vidvinkellinse på fotoapparatet ditt. Du er nå i bydelen Petrograd. Ta første gate til høyre, og etter et par hundre meter vil du komme til St.Petersburgs eldste bygning, Peter den Stores tømmerhytte hvor han bodde i 1703 mens han ventet på at festningsverkene skulle bli ferdigbygd. Den ble bygget på bare tre dager, og har hatt stor symbolsk verdi for byens innbyggere. Under 2.verdenskrig avla de sovjetiske soldatene troskapseden på dette stedet før de reiste til fronten for å kjempe mot tyskerne.
Tilbake ved Troitski-broen kan du krysse en gangbro over til øya Zayachy, hvor St.Petersburgs første og opprinnelige bosetning bygde festningen som står her den dag i dag. Peter-og-Pauls-festningen (Petropavlovskaya Krepost) er et populært utfluktsområde med mange musèer, og nedenfor murene på sørsiden ligger en badestrand med nydelig utsikt mot St.Petersburg historiske sentrum. Over inngangsportalen på festningen henger Peter den Stores lett gjenkjennelige våpenskjold med en dobbelhodet ørn, som fortsatt går igjen på det russiske våpenskjoldet. Frem til 1917 var festningen hovedsakelig et fengsel, hvor mange kjente russere har sittet, deriblant Dostojevski, Trotski og Gorki. Dette var også stedet hvor tsar Peter torturerte sin egen sønn Alexei til døde på grunn av konspirasjonsmistanker. Den dominerende bygningen på øya er byens høyeste, den 122 m høye Peter-og-Paul-katedralen med sine gyldne spir, hvor de fleste av Russlands tsarer er begravet.
Etterpå finner du sikkert et trivelig sted å spise lunch i Alexandrovsky-parken, som omgir Zayachy-øya på nordsiden, eller i gaten Kronverksky prospekt som flankerer parken. Fortsetter du ned denne gaten, kommer du til Birzhevoy-broen, som tar deg over til bydelen Vasilevski. Dette er en øy beliggende i Neva-elven, og her ligger svært mange av St.Petersburgs musèer. Du kan velge mellom Marinemuseet, Geologisk Museum, Litterært Museum, Zoologisk Museum, Mendeleev-museet, Kunstakademimuseet, Menshikovpalasset og den gamle sovjetiske ubåten Narodovolets, som var i bruk fra 1931 til 1956. Her finnes også det tidvis groteske Antropologisk og Etnografiske Museum, også kjent som Kunstkamera, grunnlagt av Peter den Store i 1714.
Krysser du nå Dvortsovy-broen på sørøstspissen av øya, kommer du tilbake til Slottsplassen og Vinterpalasset hvor vi startet dagens rundtur. Gå gjennom parken ved Admiraltey igjen, og ved sørenden vil du se St.Petersburgs største katedral, St.Isaks, som ble bygget i perioden 1818-1858. Interiøret er overdådig dekorert med mosaikker, takmalerier, gull og marmor. Hvis det er klarvær, bør du definitivt ta deg bryet med å klatre de 262 trappetrinnene til toppen av domen, hvor du har en strålende utsikt over St.Petersburg. Inngangsbilletten koster ca 60 kroner, og 25 kroner ekstra for utsiktsplatået i domen.
Hvis du nå har fulgt dette programmet til punkt og prikke, har du tilbakelagt flere kilometer i løpet av dagen. Du kan jo alltids ta en titt innom det Russiske Vodkamuseet, som ligger et par hundre meter rett vest for St.Isaks, før du drar hjem til hotellet og slapper litt av før det er på tide å tenke på middagen.
Spiste du russisk i går, kan du jo prøve mat fra en av de andre gamle Sovjetstatene idag. Restauranten Karavan ligger ved Fontanka-kanalen, sør for sentrum, og serverer mat fra eksotiske steder som Uzbekistan, Armenia, Georgia og Azerbajdsjan. Denne er vesentlig påvirket av matkulturen i nabolandene som Iran og Tyrkia, og kan dermed overhodet ikke sammelignes med russisk mat. Adressen er Voznesenskij prospekt 46.
Er du fortsatt klar for mer, har du ikke lang vei til Mariinsky-distriktet, oppkalt etter byens berømte Mariinsky-teater, hvor ballettstjerner som Nurejev og Baryshnikov startet sine karrierer. Her ligger utesteder som for eksempel den irske puben og sportsbaren Shamrock, hvor du møter både russere og andre turister i jovialt samvær. 

Attraksjoner

Attraksjoner i St.Petersburg
Når du besøker de forskjellige attraksjonene, vil du sikkert legge merke til at du som turist betaler en høyere inngangspris enn hva russerne gjør. Og du vil nesten like sikkert høre en høyrøstet og indignert amerikaner som krangler om dette ved billettluka. Men husk på at disse musèene er subsidiert av staten, og russerne har bidratt med sine skatterubler. Det har ikke vi utenlandske turister, så betal med et smil, det nytter uansett ikke å diskutere.
Vinterpalasset og Hermitage
Det er helt obligatorisk å besøke det barokke Vinterpalasset og den enorme kunstsamlingen Hermitage i løpet av ditt St.Petersburg-opphold, men vær forberedt på lange køer. Kom gjerne en halvtime før dørene åpner, ihvertfall i høysesongen på sommeren. Hvis køen strekker seg fra inngangen og helt til porten, kan du kalkulere med rundt en times venting, og hvis den når helt ut til Aleksandersøylen på Dvortsovaya-plassen, tar det lett to timer. Dette kan du heldigvis unngå hvis du er forutseende nok til å bestille og betale på hjemmesiden og printe ut sine egne billetter.
Ikke glem at dette er et ekstremt stort museum, som ligger i seks bygninger, med over tre millioner kunstverk (bare en brøkdel er utstilt samtidig) i hundrevis av saler. Dette gjør du ikke unna på èn dag, ikke på en uke engang. Her er alt fra egyptiske mumier og greske og romerske artifakter til verker av DaVinci, Rembrandt og Picasso.
Åpent fra 1030 til 1800, men stengt på mandager. Inngangsbilletten koster cirka 80 kroner, med 25 kroner ekstra for fototillatelse.  
Spas Na Krovi-kirken
Vinterpalasset er kanskje den mest kjente bygningen i St.Petersburg, men Spas Na Krovi-kirken er likevel den lettest gjenkjennelige. Selv de mest blaserte reisende sperrer opp øynene første gang de ser det som egentlig er et minnesmerke over Tsar Alexander II. Han ble i 1881 drept i et bombeattentat på dette stedet. Kirken kalles i mange guider for Church of the Saviour on the Spilt Blood, og kan ligne veldig på den mer berømte St.Basils-katedralen på Den Røde Plass i Moskva, med sine fargerike løkkupler. Utrolig nok ble denne utrolig vakre kirken brukt som potetlager under Sovjetepoken, og gjenåpnet som museum for publikum så sent som i 1997. Åpent fra 1100 til 1800, stengt onsdager. Inngang ca 60 kroner, barn og studenter halv pris. Adressen er Naberezhnaya Canala Griboedova 26.
Yusopov-palasset
Dette palasset fra 1770 tilhørte den styrtrike Yusopov-familien før revolusjonen i 1917, men idag er det ikke mye igjen av deres skatter, etter at bolsjevikene plyndret det. Men fasaden og interiøret er storslagent, og palasset er utvilsomt mest kjent for at dette er stedet som den legendariske og mektige munken Rasputin ble invitert til middag den kvelden i 1916 da han møtte sin voldsomme død. To ganger daglig er det engelskspråklige omvisninger som tar for seg drapet. Åpent daglig fra 1100 til 1700, inngang ca 70 kroner. Adressen er Naberezhnaya Reki Moiki 94.
Peter & Paul-festningen 
St.Petersburgs første bebyggelse var på den lille øya Zayachy, som ligger i Neva-elven vis-a-vis Vinterpalasset. Her ligger  Peter-og-Paul-Festningen, som du kan nå via to gangbroer fra Petrograd-siden av Neva. Frem til 1917 var festningen hovedsakelig et fengsel, hvor mange kjente russere har sittet, deriblant Dostojevski, Trotski og Gorki. Dette var også stedet hvor Peter den Store torturerte sin egen sønn Alexei til døde på grunn av konspirasjonsmistanker.
Den dominerende bygningen på festningen er også St.Peterburgs høyeste, den 122 meter høye Peter-og-Paul-katedralen med sine gyldne spir. Her ligger de fleste av Russlands tsarer begravet. Idag er dette er populært utfluktssted med mange musèer, og nedenfor murene på sørsiden ligger en badestrand med nydelig utsikt mot St.Petersburgs historiske sentrum.
Gratis adgang, åpent fra 1000 til 1800.
Peters Hytte
St Petersburgs aller eldste eksisterende bygning er denne tømmerhytta fra 1703 hvor Peter den Store bodde mens Peter-og-Paul-festningen ble bygget. Si hva du vil om Peter, men han var ihvertfall ingen snobb. Han tjenestegjorde i sin egen marine, han omga seg heller med byorginalene enn med adelsfolk, og han bodde like gjerne i enkle hus som i overdådige palasser. Åpent fra 1000 til 1700 fra onsdag til søndag.
Sommerpalasset
I St.Petersburgs eldste park Letny Sad ligger Sommerpalasset, som var Peter den Stores bolig. Hvis du forventer deg noe a la Vinterpalasset, kunne du nesten ikke tatt mer feil, for dette er en enkel toetasjes bygning med "kun" 14 rom. Sommerhuset ville vært et mer passende navn, og det er nesten utrolig å tenke på at herskeren over verdens største land valgte å bo her.
Kazan-katedralen
Åpent i sommerhalvåret fra 1000 til 1700, stengt tirsdager. Inngang cirka 60 kroner, barn og studenter 20 kroner.
På Nevsky Prospekt ligger en katedral som ser ut som om den hører hjemme i Firenze eller Roma, og ikke i den russiske keiserbyen. Kazan-katedralen ble bygget rundt 1810, og på gressplenen foran katedralen pleier byens innbyggere å sole seg ved fontenen på hete sommerdager. Gratis adgang, åpent fra 1100 til 1900.
Det Russiske Museum
Hvis Hermitage blir for omfattende og tidkrevende, kan du istedet prøve det Russiske Museum, som naturlig nok kun tar for seg russisk kunst, fra 1200-tallet og frem til i dag. Museet ligger i den idylliske Mikhailovsky-parken, i et storslagent palass fra 1825. Åpent fra 1000 til 1800, stengt på tirsdager. Inngangbilletten koster cirka 60 kroner + 25 kroner ekstra hvis du vil ta bilder. 
Blokkade-musèet
St.Petersburgs mørkeste epoke var utvilsomt beleiringen i 1942-44, da nazistene omringet og bombet byen. I løpet av de 2,5 årene blokkaden varte, sultet over en million sivile innbyggere ihjel. Dette museet, som dessverre ikke har engelsk teksting, er naturlig nok dystert, med bilder og gjenstander fra perioden. Du kan få en informasjonsbrosjyre på engelsk ved inngangen. Inngang cirka 45 kroner, åpent fra 1000 til 1700, stengt onsdager. Adressen er Solyanoy per. 9.
Avrora
Krysserskipet Aurora har en vesentlig plass i russisk historie, da den i oktober 1917 avfyrte kanonskuddet som utløste angrepet på Vinterpalasset og den russiske revolusjonen. Aurora ble senket under 2.verdenskrig, men hevet igjen, og i 1958 omgjort til museum. Siden har Aurora ligget ved kai på Petrogradsiden. Gratis adgang, åpent fra 1030 til 1600, men stengt mandager og fredager.
St.Isaks-katedralen
St.Isaks-katedralen er en av verdens største og mest utsmykkede katedraler. Den ble bygget i perioden 1818-1858. Interiøret er overdådig dekorert med mosaikk, takmalerier, gull og marmor. Hvis det er klarvær, bør du definitivt ta deg bryet med å klatre de 262 trappetrinnene til toppen av domen, hvor du har en strålende utsikt over St.Petersburg. Inngangsbilletten koster ca 60 kroner, og 25 kroner ekstra for utsiktsplatået i domen. Åpent fra 1100 til 1800, stengt på onsdager.
Aleksander Nevsky-klosteret
Dette klosteret, oppkalt etter St.Petersburgs skytshelgen ble grunnlagt i 1710. Klosteret er omgitt av en stor og vakker park og en kirkegård hvor blant andre Dostojevski og Tsjaikovski ligger begravet. Her finner du også den overdådige utsmykkede treenighetskatedralen. 
Erotisk Museum
Du hadde kanskje ikke forventet et erotisk museum i St.Petersburg, men russerne har aldri vært spesielt tilbakeholdne på sex og erotikk. I dette musèet, som egentlig er en del av en venerisk klinikk, kan du se diverse statuetter og tegninger av kopulerende mennesker og dyr, og ikke minst den enorme preserverte penisen til den legendariske munken Rasputin. Åpent daglig fra 0900 til 2000. Gratis adgang for pasienter og suvenirkjøpere! Adressen er Ul. Furstatskaya 47/11.  
Bronserytteren
Bronserytteren er en stor statue av byens grunnlegger Peter den Store til hest, som tramper på forræderiets slange. Inskripsjonen på sidene sier "Til Peter I fra Katarina II - 1782", oppsiktsvekkende nok med både latinske og kyriliske bokstaver. Dette er et av St.Petersburgs mest fotograferte monumenter, hvor du nesten garantert vil se et eller flere brudepar oppstilt for fotografering.
Vodkamusèet
Selvfølgelig finnes det et eget vodkamuseum i St.Petersburg. Her kan du både lære om fremstilling av vodka og vodkaens historie helt tilbake til 400-tallet, se utallige flasker og plakater, og selvsagt få en smaksprøve. Her er også en rimelig kafe som serverer store porsjoner russisk mat, selvsagt akkompagnert av et glass vodka. Inngang ca 10 kroner, åpent daglig fra 1100 til 2200. Adressen er Konnogvardejskij bulvar 5.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Nina | Svar 04.04.2012 01:47

Takk til Jonas, Knut, Bjørnar, Claus, Sergie og Fru.Ellefsen for en fantastisk og uforglemmelig tur. Dere gjør virkelig alt for gutta våre + litt til.

Tone | Svar 22.02.2012 23:04

Så flinke dere er:) gleder oss masse! God jobba

Ann-Mari | Svar 22.02.2012 14:23

Kjempebra, Claus!
Ser ut til at vi må ha med gode sko, mye å se.

Fru Hoffman igjen | Svar 22.02.2012 14:07

På bussen kan vi ha en konkurranse med spørsmål om St Petersburg som er nevnt i oversikten over - barn og voksne. Vinneren får en Babushka-hockeydukke

Ann-Mari 22.02.2012 14:24

Det blir ikke noen busstur, Fru Hoffman
Heldigvis.....

Fru Hoffman | Svar 22.02.2012 13:19

Dette gleder jeg meg til! - og for noen fine sider Claus!!! :)

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 17:33

Fantastisk innsats på Hamar, men det holdt ikke helt!

...
02.03 | 21:40

jeg tror dette var den beste seiern i år.
tenk å avslutte seriespillet med gjengen med en seier mot Storhamar!!!!!!!!
stolt av dere gutter ( menn)

...
27.12 | 15:13

Husk barmarkstreningen nå i jula

...
04.04 | 01:47

Takk til Jonas, Knut, Bjørnar, Claus, Sergie og Fru.Ellefsen for en fantastisk og uforglemmelig tur. Dere gjør virkelig alt for gutta våre + litt til.

...
Du liker denne siden